Най-сетне емблемата СДС, която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сложи на тениската

...
Най-сетне емблемата СДС, която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сложи на тениската
Коментари Харесай

Борисов, Лилков и синя София: какъв е планът?

Най-сетне емблемата Съюз на демократичните сили, която водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сложи на тениската си преди четири години, ще влезе в приложимост. След като загатна, че ГЕРБ може да не номинира претендент за столицата, в случай че се получи огромно дясноцентристко обединяване, с цел да " си остане синя София ", предприемчив комитет издигна несъмнено синия професор по нуклеарна физика Вили Лилков. Той одобри.

Съвпадението подхрани спекулациите, че точно Лилков - академични учител, с опит в Столичния общински съвет и с политическа кариера от 1994 година, ще е претендентът, който ГЕРБ ще поддържа. За ръководителя на СОС Георги Георгиев, който беше спряган като евентуален претендент, остава опцията да е лидер на листата общински съветници. 
Коя " десница " ще сплотява Вили Лилков?
Партията на Борисов и самият водач не са удостоверили която и да е догадка. Запитан дали би приел поддръжка от ГЕРБ, Лилков съобщи в ефира на bTV: " Това ще го решим по-нататък, аз в този момент влизам в борба, без да мисля по този въпрос, моята цел е да обединя десницата в София ". Дали брои и ГЕРБ към дясното, откакто е подкрепил партията на Борисов в основни избори?

През 2019 година Лилков поддържаше кандидатурата на Йорданка Фандъкова за трети мандат, а през 2021 година беше в инициативния комитет на кандидата за президент проф. Анастас Герджиков, подсилен от ГЕРБ. Обяснението му е, че в инициативния комитет на Румен Радев имало 26 сътрудници на Държавна сигурност. В изявлението той съобщи, че въпреки всичко счита, че " От ГЕРБ са длъжни да има собствен претендент за кмет, с цел да защитят 18-годишното си ръководство в София ".
Номинацията на Лилков ще разпръсне вота вдясно
За първи път, нетипично за българската политическа процедура, претенденти биват обявявани 3-4 месеца преди избори - само в София. Засега за кметския пост ще се борят номинираният от ПП-ДБ предприемач в IT бранша Васил Терзиев, Деян Николов - народен представител от " Възраждане ", към този момент и Лилков, а синдикалистката Ваня Григорова още не е оповестила дава ли се на БСП. 

Несъмнено номинацията на Вили Лилков ще разпръсне вота вдясно, въпреки поръчката му е да сплоти десните гласоподаватели, за което публично ще желае поддръжка от Съюз на демократичните сили и от ДСБ. Лилков е един от учредителите на ДСБ през 2004 година И ето я интригата - ДСБ е част от " Демократична България ", обединяването стои зад Терзиев, а вътрешните спорове в някогашната партия на Иван Костов не са загадка. Лилков беше ръководител на ДСБ-София, само че напусна през 2017 година, когато Атанас Атанасов бе определен за водач на партията, която оглавява и до през днешния ден. А в ГЕРБ има вътък от ДСБ - преди години тъмносини и амбициозни млади политици напуснаха основаната от Костов партия и се прислониха в ГЕРБ.

Не е загадка напрежението в градската десница заради бащата, чичото, дядото и брата на дядото на Васил Терзиев, заемали най-високи длъжности в тайните служби на тоталитарната страна. Сигурен съм, че Терзиев ще завоюва безапелационно изборите в София, съобщи Атанасов, а съгласно съпредседателя на Демократична България Христо Иванов това ще стане " след диалог за бъдещето, а не за предишното ".
Архаизъм ли е опълчването на комунисти и антикомунисти?
Българските избиратели съвсем привикнаха в последните години, че " няма ляво, няма дясно ", а комунистите и антикомунистите са архаизъм от прехода, който е завършил. Но с фразата за " синя София "  Борисов връща на терена знак на политическа идентификация, която към момента е жива за една категория от гласоподавателите. Тази категория обаче не е изключително многочислена.

Същата струна подръпва и Вили Лилков, като споделя, че кандидатурата на Васил Терзиев би била по-подходяща за Българска социалистическа партия и въпреки децата да нямали вина за стореното от родителите, " става въпрос за правоприемник на най-мракобесната конструкция, която e утвърждавала и репресирала в българското общество ". Самият Лилков дружно с проверяващия публицист Христо Христов е автор на книгата " Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност ", изследваща репресиите на някогашните секрети служби.

Във времето на друга борба - либерали против консерватори, картата с антикомунизма не наподобява изключително мощна. Подлютява я дискусията за МОЧА - ще бъде ли изместен, или не, Паметникът на Съветската войска, също и къде отидоха парите на Държавна сигурност и в частност на научно-техническото разузнаване. Първата тематика приобщава повече хора, втората - единствено избрана генерация. 

На тази основа почналата овреме акция губи главния си фокус - по какъв начин ще бъдат решени най-големите проблеми на столицата. Макар че да назовеш проблемите е едно, да искаш и да можеш да ги решиш - напълно друго. В надпреварата по наименуване Вили Лилков има преимущество - бил е заместник-председател на СОС и 15 години столичен общински консултант. Също и претендент за кмет на София през 2015 година от Реформаторския блок, като получава 38 113 гласа - 9,62%.   
Старата дружба не ръждясва
Отношенията сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили имат здрава традиция. Борисов получи кметския пост от седесаря Стефан Софиянски и не промени нито една от наследените схеми, управлявайки столицата. Издигнатият от Съюз на демократичните сили за кмет през 2005 година Минко Герджиков беше един от най-влиятелните хора в Столична община, заместник-кмет по финансите в продължение на 7 години, бил е и и.д. столичен кмет.  " Сините "  го предложиха, макар че беше разкрита принадлежността му към Държавна сигурност като щатен чиновник на Първо основно ръководство. 

Един от някогашните към този момент водачи на Съюз на демократичните сили и министър на стопанската система във втория кабинет на Борисов - Божидар Лукарски, беше от най-гласовитите поддръжници на обединението с ГЕРБ в Реформаторския блок. Отиде даже по-далеч, когато след оставката на " Борисов-2 "  през ноември 2016 година предложи Република България да не връща мандата, а да се опита да сформира държавно управление, само че още веднъж с министър председател Бойко Борисов. Любимец на ГЕРБ беше и различен краткотраен ръководител на Съюз на демократичните сили - Емил Кабаиванов. " Запазената марка Съюз на демократичните сили ", както споделяше преди време Борисов, той закупи като белег за дясна принадлежност. Като да си купиш купа от разорен благородник.  

Трудно е да бъде отрязано наследството на ГЕРБ в София, откакто на равнище изпълнителна власт ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в " кооперация "  (по определението на ръководителя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков). Софийските кандидат-кметове са изключително внимателни и заобикалят назоваването на ГЕРБ. А Борисов крепко държи и храни седесарското лъвче - като овчарките от кучкарския си разплодник.

***

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло. 

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР